• 06-47424048
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoektocht in machowereld

Zoektocht in machowereld

Clayment van Duren mentale back-up voor spelers van Barendrecht

[via AD Rotterdams Dagblad]

BARENDRECHT | Het was in het najaar van 2007 toen Clayment van Duren bij de gewezen talkshow Pauw en Witteman wielrenner Michael Boogerd opzichtig hoorde treuren over het zwarte gat en alle naargeestigheid die deze toestand met zich meebrengt. Van Duren keek zijn vrouw aan en zei:... 'Zo'n jongen zou ik nou graag willen helpen.'

Een jaar later had de huidige mental coach van topklasser Barendrecht een eigen praktijk. „In coaching van diverse soorten mensen," zegt hij. „Ik had eerder lange tijd gewerkt met jongeren met een verstandelijke beperking en had dus al mensenkennis. Toen ik vervolgens de opleiding Professioneel Coaching ben gaan doen, was ik gediplomeerd om ook andere mensen te coachen. Mensen uit het zakenleven en mensen uit de zorg bijvoorbeeld. Ik help ze op hun loopbaantraject en bekijk met hen samen hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen."

Ook ging Van Duren aan de slag als mental coach bij Oranje Wit, waar hij als voetballer ooit actief was. En sinds het begin van dit seizoen bekleedt hij die functie bij Barendrecht. Via een gezamenlijke contact kwam hij in aanraking met trainer-coach Jack van den Berg, een man met wie het onmiddellijk klikte en die de meerwaarde van mental coaching zonder voorbehoud erkent. „Er is bij Barendrecht heel volwassen op mijn komst gereageerd," aldus Van Duren. „De voetbalwereld is een machowereld waarin snel lacherig wordt gedaan over mentale begeleiding. Maar bij Barendrecht werk ik met veel jongens samen die BVO-ervaring hebben. Zij zijn gewend aan mentale begeleiding."

OBSERVEREN

Van Duren is twee keer per week bij de training aanwezig en ook bij de wedstrijden om te 'observeren', zoals hij dat zelf noemt. Hij kijkt zoals een technische trainer, maar dan met een andere insteek. „Ik probeer aan spelers te zien of er dingen dwarszitten. Ik ben erin getraind om te zien wanneer mensen niet goed in hun vel zitten. Als ik dat constateer en een speler is ook al een tijdje niet in vorm, nodig ik hem uit voor een gesprek in mijn eigen praktijk. Ik voer dat soort gesprekken niet op de club zelf , want dan kan het zijn dat de speler zich erg bekeken voelt door ploeggenoten of andere clubmensen."

Van Duren: „Het is helemaal niet zo ingewikkeld wat ik doe. Ik ga met een speler na of er duidelijke oorzaken bestaan voor zijn mindere spel. Maar net zo goed kan het zijn dat we juist nagaan waarom hij zo in vorm is de laatste tijd. Dan kan hij van die kennis later weer voordeel hebben. Daarnaast geef ik spelers feedback en confronteer ik ze met hun zelfbeeld."

INVLOEDEN

„Waar het in elk geval om gaat, is dat een voetballer in mijn optiek méér is dan alleen een voetballer. Er schuilt een mens achter die gedurende het dagelijks leven continu wordt beïnvloed. Door zijn vrouw, zijn baas, zijn kinderen. Die invloeden hebben zonder meer gevolgen voor zijn functioneren als voetballer."

Van Duren deelt de zienswijze van Louis van Gaal, die voor de hierboven beschreven methodiek de term 'Totale Mens-principe' uitvond. Een nogal opgeschroefde omschrijving voor een tamelijk aards fenomeen, vonden zijn criticasters. Zo niet Clayment van Duren, vakgenoot en bewonderaar van Van Gaal. „De man heeft helemaal gelijk! Hij is niet voor niets zo'n goede coach! Ik zou echt dolgraag eens met Van Gaal over dit onderwerp willen babbelen. Sterker nog, ik heb hem eens een mail gestuurd toen hij bij Bayern München trainde. Helaas heb ik daar nooit een reactie van hem op gehad."

GERRIT-JAN VAN HEEMST


Individuele Coaching CenCcoaching

C&C op Social Media

CenCcoaching op twitter CenCcoaching op LinkedIn

Contact met C&C

Tel : 06-47424048
Email : info@cenccoaching.nl

Logo CenCcoaching